top of page

בין הפיזי לאנרגטי בטיפול בכאב

במאמר זה אתייחס בתחילה למערכות היחסים שבין הגוף הפיזי, הגוף האנרגטי וכאב  באופן כללי. בהמשך, אגע בסוגיות הטיפול בהתאם למערכות יחסים אלו.

הגוף הפיזי הינו האספקט הארצי של הגוף האנרגטי, זוהי מעין כסות קיומית הנותנת גבולות להתנהלות היומיומית שלנו ומאפשרת תקשורת ברמה של עולם התופעות.

הגוף האנרגטי הוא הליבה של מה שניתן לכנות "אני" , יש לו מספר רמות קיום, החל מהנשמה שבאה לשכון בגוף הפיזי ועד למרידיאנים ונקודות הדיקור.

ההפרדה בין הקיום הפיזי והאנרגטי אינה קיימת במציאות מכיוון שכל הקיים בעולמנו הוא למעשה רבדים שונים של התמרה אנרגטית. התמרה זו יכולה להתבטא בכל הרמות: רגשות, צבעים, בשר ושלד.

האיזון האנרגטי בגוף נשמר בהתאם לעצמתנו הבסיסית – יחסי  POST-PRE – כמות הצ'י שאני מייצר אל מול כמות הצ'י שאני צורך.

מבחינה אנרגטית, מצבי חולשה/סטגנציה/עודף מתרחשים כל הזמן אולם הגוף מצליח לאזן אותם בעזרת מנגנוני המשוב שלו (הזנה, בקרה). כאשר הגוף אינו יכול להחזיר את עצמו לאיזון אנרגטי הוא מתחיל להנפיק תמרורי אזהרה. אחד מתמרורי האזהרה השכיחים ביותר הוא כאב – זוהי מעין סירנת אזעקה צורמת המייצגת אי איזון בגוף.

הכאב עצמו אינו מהות הפתולוגיה, הכאב הינו רק דרך של הגוף האנרגטי להעלות את רמת המודעות של האדם למצבו. כשאנו מטפלים בכאב, אנחנו רק מקלפים שכבה אחת של חוסר איזון אנרגטי שקיים בגוף – שכבת תמרור האזהרה. כאשר מטופלים נשארים בטיפול אחרי שהכאב חולף נוצרת ההזדמנות לטפל גם בגורמים שהביאו לכאב זה או במילים אחרות, בחוסר האיזון האמיתי שקיים בגופם.

למרות שברורה לנו התמונה האנרגטית של התבטאות הכאב והעובדה שהוא אינו חוסר האיזון האמיתי, התמונה הפיזית שאנו פוגשים בדר"כ היא דרמטית מאוד – הכאב גורם להתשת הצ'י בגוף ולהחלשתה של ה SHEN והרבה פעמים אנחנו פוגשים אנשים שגם סובלים מכאבים חזקים וגם מותשים במידה כזו שלא נשארה בהם סבלנות להמשיך ולסבול.

כאן נכנסת הדילמה של המטפל: האם להתחיל במישור הפיזי – להקל על הכאב או להתחיל במישור האנרגטי – לאזן את ה SHEN על חלקיה השונים.

מבחינה אנרגטית המטופל חווה את מצבו בשתי רמות שונות:

 הרמה הראשונה- הכאב הפיזי : כמו שהזכרנו קודם, הגוף מעלה את חוסר האיזון הפנימי לכיוון החוץ ומאפשר כאב.

הכאב עצמו אינו נחווה בדר"כ ברמה של המרידיאנים הראשיים או ברמה של המרידיאנים המיוחדים (שני אלו מייצגים את העומק האנרגטי) אלא ברמות שטחיות יותר של זרימת הצ'י – מרידיאני ה T.M.M / DIVERGENT.

טיפול בכאב עצמו, בין אם הוא אקוטי ובין אם הוא כרוני, יהיה טיפול דרך רמות מרידיאנים אלו. כל מטרתו של טיפול זה היא להקל על הכאב בכדי לחשוף את חוסר האיזון האנרגטי הקיים מתחתיו.

הרמה השנייה – המצב הרגשי : רגשות הינם הסובב והמסובב של התנהלותנו בראיה הסינית.

כאשר רגש יוצר ממצב מאוזן הוא נחשב גורם מחלה ויכולה ליצר סימפטומים, לדוגמא כאב .

רמה אנרגטית זו (כעס, שמחה מוגזמת, דאגה, עצב, פחד) הינה עמוקה יותר ומבטאת לרוב את מצב המרידיאנים העיקריים / מיוחדים ובתוך זה כמובן שגם את רמת האיזון של ה SHEN בגוף.

ברב הפעמים נראה התאמה בין רמות האנרגיה השונות – הפיזית והרגשית. לדוגמא, אנשים שחווים את חייהם דרך קונפליקט של שליטה נוטים "לייצר" כאבים לאורך מרידיאן  ה T.M.M/DIVERGENT של המעי הגס ( frozen shoulder, tenis elbow) או שאנשים שחווים את חייהם דרך משקפיים של כעס נוטים "לייצר" כאבים לאורך מרידיאן ה T.M.M/DIVERGENT  של כיס המרה (מיגרנות).

בדר"כ הכאב יורגש בחלק החיצוני של הגוף – אזורי השליטה של המרידיאנים היאנגים  - היות והוא שטחי באופן יחסי מבחינת עומקו האנרגטי. כאב אשר מורגש באספקט הייני של הגוף מעיד על מצב חמור יותר וחולשה גדולה יותר של הגוף האנרגטי.

גם במקרים אקוטיים של פציעה שנראית כיד המקרה יש לבחון היטב את מיקומה האנרגטי ואת הסיבות הפנימיות שהובילו אליה – אין התרחשות סתמית בקיומנו, הן הפיזי והן ובמיוחד האנרגטי.

הדיון במושג כאב הוא פילוסופי בעיקרו ונובע מתוך ההבנה שכאב הינו בעצם שיעור במודעות, שיעור בחיבור בין הגוף הפיזי והגוף האנרגטי שמשמעותו למידה גם על העצמי התת-מודע. את השיעור הזה מעבירה הנפש ולומד הבשר.

 האם עלינו להתערב בשיעור חשוב זה בתור מטפלים ובעצם לקטוע אותו בשביל להשיג רגיעה אישית למטופל ? אולי עלינו לאזן רק את רמות האנרגיה העמוקות של הגוף  (מיוחדים/רגילים/SHEN) ולתת לו לפתור בעצמו את הכאב ?

דעתי האישית אומרת שראשית יש להפחית את עוצמת הכאב ולא לטפל בכאב דרך ה SHEN.

בעולמנו הסבוך , שנת 2019, כאב נתפס  כמשהו שלילי שיש למגר כמה שיותר מהר.

 רוב הצ'י של המטופל מרוכז בכאב עצמו ובדרכים להפגתו, הנפש המודעת אינה פנויה לשיעורים ארוכים בנושא הקיום האנושי האישי.

טיפול בכאב ע"י איזון ה SHEN בלבד יהיה ארוך יותר וידרוש שיתוף פעולה של המטופל גם ברמה הרגשית – לא הרבה מטופלים פנויים לזה.

אצל מטופלים הסובלים מכאב תקופה ארוכה יהיה נכון להתחיל את הטיפול עם חיזוק האדמה בשביל לאפשר שינוי לשם "ויתור" על תבנית הכאב.

שילוב  ה SHEN בטיפול יהיה אחרי שהצלחנו להקל , ולו במעט, על הכאב והמטופל מתחיל לראות אור בקצה המנהרה.

כמו תמיד ברפואה סינית, לכל כלל יש יוצא מהכלל. הווה אומר, אצל מטופלים אשר חווים את חייהם ברמה כזו של מודעות אישית המאפשרת להם לעשות חיבור ישיר ונכון בין הכאבים שהם חווים לבין מצבם האישי / חוסר האיזון האנרגטי שלהם, אפשר להתחיל את הטיפול עם איזון ה SHEN. מטופלים אלו מסוגלים להתבונן בכאב ובדר"כ יש להם אורך רוח רב יותר וסבלנות בכדי לאפשר לתהליך שהם עוברים להתקיים.

השאיפה שלנו בתור מטפלים / מורי דרך היא להגדיל קבוצה זו ככל שנוכל.

אני מניח כאן שיר שמתאר את הכאב וחיבורו אל ה "אני"

על הכאב-ג'ובראן חליל ג'ובראן

 

כאבך הוא התבקעות המעטה המגונן על הבנתך.

 

כשם שגלעין הפרי נבקע למען ייחשף ליבו לחמה,

 

כך עלינו לדעת כאב.

 

בתהות לבך תמיד על כל פלאי חייך,

 

לא יפלא כאבך משמחתך.

 

קבל את חליפות עיתי לבך

 

כקבלך את העונות החולפות בשדותיך

 

ואז תשקיף בלב שקט אל מעבר חורפי ענותך.

 

 

הרבה מכאבך אתה בחרת בו.

 

שיקוי מר הוא שנותן הרופא בך,

 

לרפא את החולה בקרבך.

 

שים אמונך ברופא, ועלע תרופתו בהשקט ובבטחה.

 

כי ידו, אף אם קשה ומכאיבה,

 

מונחית בידו האמונה של הבלתי נראה.

 

והגביע אשר יגיש, אף אם יצרוב שפתיך,

 

נוצר בחומר שנלושו בו דמעות הקודש של יוצר הכל.

מאמר זה מיועד למטפלים ואינו מהווה המלצה רפואית.

אם יש שאלות, אשמח שתפנו אלי

  • Facebook - White Circle
  • Pinterest - White Circle
  • Instagram - White Circle

© 2023 by Jade&Andy. Proudly created with Wix.com

bottom of page